Blogopmaak

Hoe waardevol is jouw tijd?

Thomas Frankhuizen • 13 september 2021

Handige tips om jouw waardevolle tijd vrij te maken.

Het mooie van ondernemerschap is dat je eigenlijk nooit klaar bent. Er is altijd wel "iets" dat je kunt doen. Het hoort er bij. Dit betekent alleen niet dat je niet kritisch kunt zijn op de dingen die je doet. Met grote regelmaat ontmoet ik ondernemers, die vaak 60, 70 of 80 uur in de week aan het werk zijn.  Soms omdat ze dit zelf willen, maar ook vaak gedwongen. Zij zijn klein begonnen, gegroeid en worden nu geleefd door de “waan van de dag”. Ze zijn brandjes aan het blussen, operationeel aan het sturen en/of kunnen slecht loslaten. Op zich hoeft dat geen ramp te zijn, maar vaak verschuift de lange termijn op de achtergrond. Hierdoor is er weinig tijd om na te denken over de toekomst van het bedrijf, verbetervoorstellen, innovaties of mogelijke samenwerkingen. En dat is zonde!


Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel! In deze blog neem ik je alvast mee in mijn manier om hiermee om te gaan. Ook geef ik je alvast 3 tips om snel waardevolle tijd te creëren.


In mijn geval probeer ik één keer in de 2 à 3 maanden steven bewust stil te staan. Dit is vaak op een moment dat mijn eigen balans ver te zoeken is. Ik pak mijn agenda er bij, mijn gestelde doelen en evalueer. Ik denk op deze momenten na over mijn eigen manier van werken. Doe ik nog de juiste dingen? Ben ik met leuke dingen bezig? Moet ik zelf niet eens kritisch kijken naar mijn werkzaamheden? Ik deel alvast mijn 3 tips in deze blog.


Stop!

Juist, stoppen! Stop alsjeblieft met afspraken, gesprekken, werkzaamheden en/of taken waar je niets of (te) weinig aan hebt. Als (succesvolle) ondernemer of leidinggevende willen veel mensen weten hoe jij bepaalde dingen doet of hoe jij over een onderwerp denkt. Ze willen maar een uurtje van jouw tijd. Op zich is dat niet erg, maar wees je er van bewust. Dit soort gesprekken kunnen zomaar een paar uur van jouw waardevolle tijd in beslag nemen. In deze tijd kun je ook nadenken over jouw perfecte klantreis, of over jouw nieuwe verkoopstrategie. Maak de juiste afweging. Kennis delen is goed. Elkaar helpen is ook fantastisch. Maar wees kritisch op jouw uren. Ik


Verlaag de frequentie en/of tijdsduur

Een simpel voorbeeld. Binnen groeiende organisaties ontstaan er vaak nieuwe (management)lagen. Een directeur ontdekt (hopelijk tijdig) dat hij of zij niet nog meer medewerkers kan aansturen. Er worden één of twee managers aangenomen. Dat is positief, want dit moet de organisatie verder helpen. Alleen, ik merk dat dit vaak niet het geval is. In plaats van te coachen, begeleiden, motiveren en stimuleren van de medewerkers en het team, zijn de managers te vaak in overleg. In sommige bedrijven zijn managers zelfs hun hele werkweek in overleg. Dit is echt een belangrijk signaal. Ga als ondernemer, maar ook als leidinggevende eens door je agenda heen. Welke overleggen zijn echt noodzakelijk? En welke zouden ook één keer in de twee weken kunnen in plaats van iedere week?


En als je nou echt stappen wilt maken. Verkort dan eens jouw vergadertijd van 60 minuten naar 45 minuten. Ik durf te wedden dat de uitkomst het zelfde is. En in een overleg met 8 personen maakt dit in totaal 2 uur vrij. Dat gaat snel he?


Optimaliseer jouw processen

Dit klinkt misschien erg complex, maar laten we het eenvoudig houden. Hoe vaak zit jij in een vergadering, waarbij er minimaal één iemand te laat komt? Of dat er iemand niet voorbereid is? Is het antwoord “te vaak”, dan is het tijd om er iets aan te doen. Ik neem even dat overleg met 8 mensen als voorbeeld. Stel dat er één iemand 15 minuten te laat komt, dat betekent dat hij/zij in ieder geval 7 mensen laat wachten. Dat is wederom bijna 2 uur tijd! Of stel dat één van de besluitvormers zich niet voorbereid heeft. Dat betekent vaak het uitstellen van de vergadering (als dit al gebeurd), waardoor iedereen nogmaals bij elkaar moet komen. Natuurlijk kan dit een keer gebeuren, maar bij veel bedrijven is dit een “cultuur-ding”. Zelf 2 minuten te laat komen, en dan toch nog even snel naar het koffieapparaat voor een verse bak koffie. En we zijn weer 3 minuten verder. Het ziet er onschuldig uit, maar bedenk eens hoeveel dit van jouw waardevolle tijd inneemt?


Wil je tip 4 en tip 5 weten? Download dan mijn e-book. Hierin vertel ik meer over het prioriteren van belangrijke en onbelangrijk zaken. Ook krijg je nog tips om aan de slag te gaan met delegeren! 


Volg Moofe nu ook op Instagram en Facebook! Hier deel ik regelmatig nieuwe tips en persoonlijke ervaringen.


 
 

door Thomas Frankhuizen 29 november 2022
Eigenaarschap bij jouw medewerkers als toegevoegde waarde
door Thomas Frankhuizen 19 oktober 2021
Stap voor stap overdragen
Delegeren, overdragen, waardevolle tijd vrijmaken
door Thomas Frankhuizen 27 september 2021
Start met delegeren om waardevolle tijd vrij te maken.
Veranderen | Thomas Frankhuizen | Organisatie | Advies | Ontwikkeling
door Thomas Frankhuizen 17 mei 2021
Organisatieontwikkeling vraagt om continue verbeteren en dus veranderen. In deze blog doorlopen we 6 belangrijke stappen in dit proces, namelijk: het duiden van de noodzaak, de onmisbare visie, het creëren van draagvlak, de sterke communicatie, het vieren van (snelle) successen en het borgen van de verandering.
Share by: