Blogopmaak

Eigenaarschap bij jouw medewerkers als toegevoegde waarde

Thomas Frankhuizen • 29 november 2022

Eigenaarschap bij jouw medewerkers als toegevoegde waarde


Hoe krijg ik mijn team zo ver dat ze zelf met ideeën, initiatieven en verbetervoorstellen komen? Hoe zorg ik ervoor dat het team minder afhankelijk is van mij als manager? In ieder team speelt dit onderwerp. Iedere manager denkt hierover na. Om deze vragen te beantwoorden, is het belangrijk om stil te staan bij het begrip eigenaarschap.


Wat is eigenaarschap?
Eigenaarschap is jezelf iets toe eigenen. Jij neemt de verantwoordelijkheid in alles wat je doet, waardoor je makkelijker beslissingen kunt nemen. Maar daar houdt het niet bij op. Bij iedere keuze komen uitkomsten en gevolgen. Dit kan positief, maar ook negatief zijn. Het mooie van eigenaarschap is: je kijkt vooral naar jouw eigen rol. Wat heb ik hierin betekent? Wat heb ik precies gedaan? Wat kan ik leren van deze uitkomst? Als jij eigenaarschap toont, dan wijs je bij een negatieve uitkomst niet naar anderen. Je leert en je wordt beter!


Eigenaarschap in teams
Ook binnen teams speelt eigenaarschap een belangrijke rol. Binnen veel bedrijven hebben teams een leidinggevende. En wat gebeurt er als zaken niet gaan, zoals ze moeten gaan? Juist, dan kijkt men vaak naar de manager, teamleider of misschien wel directie. Los het maar op!


De grootste valkuil is dat leidinggevenden de redder willen zijn. Opmerkingen als: “de systemen werken niet goed”, “de overdracht van collega X was onvoldoende” of “niemand heeft mij verteld dat we het nu anders doen”, leggen het probleem vooral bij iemand anders neer. Veel leidinggevenden laten zich verleiden om deze problemen op zich te nemen en op te lossen. Hierdoor zijn zij (te) druk met brandjes blussen en komen ze niet toe aan hun eigen werkzaamheden.


Dat is niet waar jij als leidinggevende voor opgesteld staat. Jij bent er om anderen te faciliteren om hun werk te doen, beter te maken en te laten groeien. Jij bent er om dat stukje eigenaarschap te faciliteren.


Creëren van eigenaarschap
Er zijn veel verschillende theorieën en inzichten, die eigenaarschap stimuleren. Hieronder deel ik een aantal relevante inzichten, welke ik regelmatig in de praktijk tegenkom:


1.     Zorg voor een duidelijke richting.

Vertel jouw medewerkers waarom hun werk ertoe doet. En wat zij bijdragen hieraan. Hiermee creëer je betrokkenheid binnen het team en willen medewerkers zich inzetten voor jouw missie.


2.     Creëer gedragenheid.

Jouw medewerkers zijn iedere dag bezig met de dagelijkse gang van zaken. Zij weten als geen ander wat de kansen en uitdagingen zijn. Betrek het team bij de keuzes die je maakt. Hiermee realiseer je inspraak en nog meer betrokkenheid.   


3.     Maak duidelijk wat je verwacht.

Je zorgt er voor dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Ook zorg je er voor dat medewerkers dit voldoende van elkaar weten. Dit betekent onder andere het geven van mandaat (bevoegdheid) om hun werk uit te voeren en zijn er duidelijke resultaatdoelstellingen.


4.     Leg de focus op resultaten.

Geef jouw medewerkers ruimte om zelf resultaten te boeken. Laat ze fouten te maken. Zie je het fout gaan? Ga vragen stellen om te onderzoeken waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Ga vervolgens samen nadenken over hoe zaken beter kunnen. Stimuleer jouw medewerkers om initiatief hierop te nemen.


5.     Wees kwetsbaar.

Ook jij als ondernemer / manager maakt fouten. Deel dit met jouw team en bespreek wat jij er van geleerd hebt. Als jij het voorbeeld bent, dan volgen anderen. Creëer een veilige omgeving, zodat medewerkers goede discussies kunnen voeren.


6.     Communiceer open met elkaar.

Als er een veilige omgeving is, dan durf je elkaar feedback te geven. Hiermee

ontstaat groei en lerend vermogen. Ook hiervoor geldt: geef als leidinggevende het goede voorbeeld. Praat niet over mensen, maar praat met mensen.


Tot slot
Het creëren van eigenaarschap kost veel tijd en energie. Vooral van jezelf. Jij bent als leidinggevende het voorbeeld. Als jij het juiste voorbeeld geeft, dan geeft dit vertrouwen aan medewerkers. Als er voldoende vertrouwen is, dan durft men moeilijke gesprekken met elkaar aan te gaan. Ze weten namelijk dat ze niet afgerekend worden op een ander inzicht of een andere mening. Op het moment dat er goede gesprekken gevoerd worden, dan ontstaat er betrokkenheid. Iedereen is namelijk op zoek naar de volgende stap en neemt zijn of haar verantwoordelijkheid. En wat gebeurt er als jouw medewerkers verantwoordelijkheid nemen? Dan ontstaat er aandacht voor het verbeteren van de resultaten.


Succes!         

door Thomas Frankhuizen 19 oktober 2021
Stap voor stap overdragen
Delegeren, overdragen, waardevolle tijd vrijmaken
door Thomas Frankhuizen 27 september 2021
Start met delegeren om waardevolle tijd vrij te maken.
Waardevolle tijd vrijmaken - tips - stoppen - minderen - delegeren - optimaliseren
door Thomas Frankhuizen 13 september 2021
5 tips om waardevolle tijd vrij te maken
Veranderen | Thomas Frankhuizen | Organisatie | Advies | Ontwikkeling
door Thomas Frankhuizen 17 mei 2021
Organisatieontwikkeling vraagt om continue verbeteren en dus veranderen. In deze blog doorlopen we 6 belangrijke stappen in dit proces, namelijk: het duiden van de noodzaak, de onmisbare visie, het creëren van draagvlak, de sterke communicatie, het vieren van (snelle) successen en het borgen van de verandering.
Share by: